Talous

“Jonas Salk: Can you patent the sun?”

Voitetun koronakauden jälkeen seuraa uusi aikakausi. Onko se kasvun aika vai jankkaammeko yhdessä hyväksikäyttäjiemme kanssa, kuinka huonosti meillä menee? En halua kuulla seuraavat kymmenen vuotta, kuinka koronavirus oli syy lamaan. Muistetaan se ennemminkin sitten joskus kasvun laukaisijana. Nyt meillä on veljenämme myös teknologia, joten mahdollisuudet vaikuttaa omaan kohtaloomme ovat kasvaneet. Toki ensin pitää hoksata mihin muuhun kuin pinnalliseen paskanjauhantaan tätä uutta kommunikaatioteknologiaa voi käyttää.

Nyt on kriisi. Esim. pienet yritykset ahkerine työntekijöineen eivät pärjää. Mutta on kuitenkin yksi yhteiskunnan osa, jolla jo kuola valuu suupielistä. Kun kokonaisia raatamalla rakennettuja elämäntöitä luhistuu, niin ekonomian monimutkaisuuden keksineet poliitikot ja ylirikkaat mammonansiirtelijät jo hykertelevät perkele silmissä hohtaen. Jo kriisin tässä vaiheessa (9.5.2020) saamme kuulla joka taholta kuinka talous vajoaa pohjalukemiin. Ja jos sillä nyt on mitään väliä valuutanhaltijoille, niin heidän ei tarvitse edes valehdella, koska nyt todellakin sattuu ja moneen. Ennen heidän tarvitsi vain hokea, että ”tässä taloudellisessa ilmastossa” tai ”näin lamassa” on ihmisen tyydyttävä paskaankin palkkaan ja työolosuhteisiin. Mutta nyt on todellakin oikea kriisi. Voi kuinka paljon ilmaista rahaa sillä voikaan läskiperserikkaat vohkia! Kapitalismi on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa!

Korkea koulutus, osaaminen ja ahkeruus pitää palkita. Mutta miksi yhteiskuntamme palkitseekin ennen kaikkea niitä, jotka ihmisten opiskelulla ja raatamalla kasattuja omaisuuksia sitten virtuaalisesti siirtelevät? Hyvin yksinkertainen ”työstä saa rahaa” on muutettu monimutkaiseksi finanssimaailmaksi, jota täytyy vuosia opiskella, että sen ymmärtää. Me tavan tallaajat emme sitä ymmärrä, joten pitäkäämme päämme kiinni ja ottakaamme ne leivänmuruset, joita pöydältä sattuu tipahtamaan.

Nyt on ihmisellä mahdollisuus näyttää itselleen, kuinka globaalisesti murheellisen aikakauden jälkeen lyödään kinttaat käteen ja pistetään haisemaan. Näin on käynyt ennenkin historiassa. Mutta ennen ei ole ollut näin monimutkaiseksi luotua talousjärjestelmää. Maailma ei voi mitenkään tulla minkäänlaiseen omaisuudelliseen tasapainoon, kun ongelmaa muka ratkaisevat ökyrikkaat keinottelijat. Siis nuo samat moraalittomat läskiperseet, jotka markkinoiden epätasapainosta eniten hyötyvät! Eivät tietenkään he halua ”maailmantalouden elpyvän”, jolloin he menettäisivät etuisan asemansa.

Myös Noam Chomsky, yksi maailman viisaimmista ihmisistä sanoi (jo vuosia sitten), että talous saataisiin tasapainoon, jos kuunneltaisiin Nobelin tason taloustiedepalkinnon voittaneita ekonomisteja. Vaan ei, ei kuunnella! Pistetään heille vaan kiiltokuvapinssi rintaan ja laitetaan kellariin eläkkeelle. Voi luoja! Annetaan ruorissa ennemmin olla sen ihmiskunnan promillen, joka tästä kasvavasta eriarvoisuudesta hyötyy! Suomelle sanellaan ulkopuolelta, että kuinka huonosti sillä menee. Ei vastata niihin perkeleen puheluihin! Luodaan oma todellisuutemme, josta ei Trumpit ja muut oligarkit tuottoa revi. Onko todellakin tärkeämpää seurata itse luomamme plutokratian piirtämää käyrää, kuin sanoa ei kansakunnan huonolle ololle ja pistää hanttiin?!

Korona ei ole edes pahin maailmaa uhkaava tappaja. Ihmisen itse aiheuttamat kauhut, alati vallitseva ydinsodan vaara ja ilmaston tuhoaminen listivät meidät suuremmalla todennäköisyydellä. Mutta noilla uhilla eivät voi läskiperseet rahastaa onnettomampiaan. Vaan tällä tragedialla voi! Tämän virustuhon aikana olemme onnistuneesti tukeutuneet tiedeyhteisöön. Sieltä saatavan asiantuntemuksen turvin hallituskin on osannut tehdä ansiokkaasti työtään. Nytkö sitten uhan mahdollisesti hiukan hellittäessä me heitämme taas asiantuntemuksen sivuun ja tanssimme itserakkaiden rahaimureiden tahtiin? Eikö tämä ole jo jotakin parvihulluutta?

Leave a Comment